Hoppa direkt till innehåll

Smeknamn

2000-04-08 -
354
Smeknamn är en kul sak egentligen. Det finns massor av olika sorters smeknamn har jag märkt. Min mormor bor ute på landet och där har nästan alla smeknamn som "Hurtigbacks-Lasse" eller "Klockartorps-Åke" bara för att dom bor på vissa ställen som ska göra det lättare att förstå vem det är, men jag vet inte om jag skulle kala det smeknamn.
Sen är det ju smeknamn som "Lasse" istället för "Lars" och "Bosse" istället för "Bo". Dem måste ju vara till för att det låter bättre att säga Hasse istället för Hans, det liksom ligger bättre i munnen. Det är inte riktiga smeknamn tycker jag, det är mer ett förenklande av ett namn för den som ska uttala det.
Ordet smeknamn misstänker jag kommer från att man ger en person man tycker om ett speciellt namn, eller en variant på dennes riktiga namn.
Vilket för oss till det jag tycker är Smeknamn, just sånt man får av såna som tycker om en. Jag själv har aldrig haft ett smeknamn, jag har bara givit mig själv ett i form av "Sandman", men det är ju ingen som kallar mig det och jag det finns ju en historia bakom det, precis som nästan alltid bakom smeknamn, men det är fortfarande jag själv som skapat det.
Om man är omtyckt bland sina vänner, så är chansen stor att man får ett smeknamn har jag upptäckt, och det kan vara baserat på, eller vara ens efternamn, eller på nåt man har gjort eller liknande, reglerna för smeknamn är nog många.
Sen får man nog lättare att smeknamn om man har ett ovanligt efternamn, kände en kille som kallades Tingeling för att han hette Tingwall i efternamn.
Sen har vi ju öknamn, som människor får för att dom inte är omtyckta, som "FetPelle" eller "DyngGöran", elakt som tusan. Men vissa är ju en blandning av smeknamn och öknamn, som "NegerJohan" som är ett smek/öknamn som han har fått för att han är av utländsk härkomst och har ett vanligt svenskt namn som gör att man använder "Neger" för att precisera vem man menar. Det är inget man kallar honom så han hör kanske, men det är inte illa menat heller.
Jag har som sagt aldrig haft ett smeknamn, och det naturliga "smeknamnet" på Jonas är väl Jonte antar jag, och det vill man ju inte bli kallad, så det kanske bara är bra att jag sluppit smeknamn.
Mer i Webblog
Trollkaninen
Nya vnner
Hjlp Sandman
Smeknamn
Sandmans kontor p film
Arkivet tillbaka
Betygstt kommentarer
Alien: Romulus
Börjar likna en bar!
Reglar på plats
Rivning pågår!
Mjölner!
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Utebar!
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Det börjar ta form med hemma-spa:et
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Uppdateringar i verkstaden!
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa