HDR står för High Dynamic Range och är en teknik som används i nyare spel för att på en skärm uppvisa ett större omfång av av ljusspektrat. Det mänskliga ögat kan uppfatta ett mycket större spektrum av ljus än vad till exempel en datorskärm kan visa, eller en kamera kan fotografera.
De flesta känner ju till lagen om "motljus" inom fotografi. Om du har en stark ljuskälla bakom ditt motiv så kan det ljuset göra så att allt annat blir svart, även om det mänskliga ögat inte har några svårigheter att uppfatta motivet. Med HDR så kan man utifrån flera exponeringar skapa en bild som faktiskt visar ungefär det ögat skulle se, som kan återskapas på en datorskärm eller med en skrivare.
Detta är bara en liten snabbgenomgång om hur det fungerar. Jag har själv bara börjat undersöka detta och jag kanske skriver en riktig tutorial om det i framtiden. Men vad jag gjorde var att jag tog tre stycken kort på mitt kontor här hemma med tre olika slutartider. En väldigt ljust, en "mellan" och en väldigt mörk. Motivet är idealiskt eftersom det är nästan omöjligt att ta ett kort som detta där man kan se saker i rummet samt se vad som finns utanför fönstret.
Sen använde jag en rad olika verktyg i Photoshop (mer om dessa senare) för att kombinera de tre ovanstående bilderna till en HDR-bild. Som ni ser så kan man se vad som finns utanför fönstret samtidigt som man kan se vad som är på skärmarna och även skuggområden blir bra.