Det finns en sak som de flesta Mac-användare kan enas om att Microsoft lyckats bättre med än Apple, och det är att skapa en integrerad lösning för att använda en dator som central media-enhet, både i formen av Windows Media Center Edition, men även i form av deras spelkonsoll, Xbox.
Media Center är en komplett lösning för dig som vill sitta i soffan och se på TV, film, lyssna på musik och se på foton från datorn som då är inkopplad direkt till TV'n. Detta är ju smidigt för det innebär att man enkelt kan spela in TV-program till datorns hårddisk, visa senaste semesterfotona för familj och vänner och har alltid tillgång till hela sitt musikbibliotek. Ett riktigt drömscenario skulle man kunna säga.
Apple har ju ofta talat om den digitala hubben och hur din Mac är det centrala i hur du tar hand om din musik, bilder och liknande. För ungefär ett år sedan så presenterade dom ett första försök att skapa en lösning för media-Mac - Front Row. Apples egna "TV-läge" för OS X. Den första Mac som fick Front Row var iMaccen, men eftersom den inte gör sig så bra i vardagsrummet så ska vi koncentrera oss på Mac minin, som kom näst på tur. Men hur bra är en Mac mini som mediadator i vardagsrummet? Är den mogen?
Vad är en Mediadator då?
Ja, innan jag går vidare så kanske vi ska definiera exakt vad vi ska testa. En mediadator, i det här sammanhanget är:- En dator vars enda skärm är en TV.
- En dator som inte har mus och tangentbord inkopplat.
- En dator som man kan se live TV på, med TV-guide och erbjuder inspelning av program.
Det är grunderna. Allt detta fixar en Windows Media Center dator så fort man packat upp den. Riktigt så enkelt är det inte för en Mac, men nästan så.
Mac mini
Som mediadator så föreslår jag en Mac mini med 2GHz Intel Core Duo processor, det vill säga den snabbare modellen, för att säkerställa smidig uppspelning av HD-material. Om HD inte är av intresse så duger i stort sett vilken Mac mini som helst, till och med de äldre G4-modellerna (dom saknar dock fjärrkontroll och Front Row).Jag rekommenderar att koppla in Mac:en till en platt TV med HD-upplösning (vanligaste är 1280x720 eller 1360x768), och inte en som påstår sig vara "HD-Ready" men egentligen inte har en HD-upplösning. HD-Ready betyder bara att den kan ta emot HD-signal och visa upp den, inte nödvändigtvis att den har HD-upplösning, till exempel kan en widescreen-TV ha upplösningen 1024x768 som varken är HD eller widescreen, utan bilden kommer då bli ihoptryckt. När det gäller Plasma och LCD är det mest en smaksak, men LCD ger i regel en aningens klarare digital bild.
Använd spalten till höger för att fördjupa dig i relaterat material