Min morfar sov alltid middag på sofflocket. Han var bonde och gick upp väldigt tidigt på mornarna. Så efter lunch och middag så lade han sig ned på sofflocket och sov en stund. Det är en av de minnena jag har av honom.
Att sova en liten stund kan vara ett bra sätt att ingjuta ny energi för resten av dagen och detta har kallat "power nap" av James Maas på Cornell universitet och är nu ett utbrett begrepp. Men alla klarar inte av det utan somnar helt och vaknar flera timmar senare och känner sig ännu tröttare eftersom kroppen har gått in i djupsömnsläge och inte fått sova tillräckligt.
Nej, tricket med power napping är vakna innan man når djupsömnstadiet. Det har visat sig att jag är rätt duktig på detta så jag "powernappar" med jämna mellanrum, även ibland på jobbet om jag ska jobba sent.
Även om de som har åsikter om power napping är oense om den optimala "nap"-tiden så har forskning visat att den viktiga gränsen går vid 30-minuters strecket. Sover man längre än så så riskerar man att gå ned i djupsömn och då blir det fel.
Power napping är ju egentligen samma sak som siesta i många centralamerika-länder. Där tar ju hela samhället en fyra timmars rast mellan 12-16 där folk sover i regel en halvtimme och tar det lugnt resten av tiden.
Det underlättar om man har lätt för att somna på olika ställen. Jag kan lätt somna i duschen, i barnens säng medan dom leker på golvet, på bussen, i soffan hemma medan ungarna ser på tv osv osv. Men man ska ju inte bara somna, man ska ju vakna med, och då får man ta till lite trick. Jag har märkt att jag får mer energi bara jag somnar in en fem-tio minuter, men jag sätter mobilen på att ringa efter en halvtimme så jag har lite marginal. Sen så kan man ju alltid hålla ett par nycklar i handen och när dom faller ned i golvet så har man somnat och vaknar av skrällen och det kan räcka.
Om du lider av eftermiddagsslöhet så kanske ett power nap kan vara din bäste vän?