Med risk för att bli "datorig" igen så måste jag ändå skriva om Rosetta. Rosetta är ett osynligt program som körs i de nya Intel-macarna och "emulerar" en PowerPC-Mac. Alltså, de gamla Macarna var PowerPC, de nya är Intel. Program som är skrivna för PowerPC kan inte köras på en Intel-Mac. Förutom via Rosetta. Så Rosetta får desa program att tro att dom körs på en PowerPC-maskin. Det är det som kallas emulering. Men emulering är låååångsamt. Att låtsas vara en helt annan processor är väldigt krävande. Och alla som har kört Windows i VirtualPC (alltså tvärtom, emulerat en Intel-PC på en PowerPC-Mac) vet att det är inte på långa vägar jämförbart.
Men på något sätt så är Rosetta helt otroligt. För det första är det ju helt transparent, så du märker inte någon skillnad när du startar program, dom befinner sig inte i ett speciellt "PowerPC-fönster" eller så. Enda skillnaden är att i Activity Monitor så står det "PowerPC" istället för "Intel".
Och att småprogram flyter på är ju trevligt förstås, men för mig då - som kör mycket grafiskt tunga program som PhotoShop, Illustrator och sådant. Hur funkar det då? Tja, låt oss säga att jag har bytt upp mig från en 1,25Ghz PowerPC PowerBook till en 2,33Ghz Dual Core 2 Intel Mac Book Pro. Och PhotoShop flyger fram. Jag tycker helt klart att PS på min nya MacBook Pro flyter på minst lika bra som PhotoShop på min PowerMac G5 dual 2.5Ghz PowerPC. Vilket ju givetvis är helt otroligt.
Långsammare maskin + emulering, ändå känns den inte långsammare. Jag får tillbaka min PowerMac idag så jag ska köra lite tester och jämförelser då för skojs skull, men jag är djupt imponerad av Rosetta. Helt klart